Η πόλη θέλει (;) τσαμπουκά [r.i.p.]

Προειδοποίηση για σπόιλερς: Ακολουθεί κείμενο για φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας

Κατέβηκα στη Λαγκαδά να πάρω το λεωφορείο. Αρχικά διέσχισα τη μεγάλη λεωφόρο (καμάρι των αρχόντων) τρέχοντας πριν ανάψει πάλι πράσινο, αφού κατά τη διαπλάτυνσή της δεν ελήφθη υπόψη η θέση των πεζών.
Έμεινα στην υπαίθρια, γυμνή στάση κάτω από το ψιλόβροχο περιμένοντας. Σε λίγο έφτασε το 27. Πήγα να επιβιβαστώ, αλλά χωρούσε μέσα μόνο το πόδι μου.
Περίμενα κι άλλο, κανένα εικοσάλεπτο. Όταν ήρθε το επόμενο, μπήκα μέσα, με τον φόβο να αργήσω στο ραντεβού μου, στην Τούμπα.
Αυτή τη φορά στο λεωφορείο υπήρχε χώρος και για τα δύο μου πόδια, αλλά για τίποτα άλλο. Τα χέρια μου ήταν κολλημένα στη μέση, σχεδόν πονούσαν, και απ’ το μυαλό μου περνούσαν εικόνες ντοκιμαντέρ για την κονσερβοποίηση της σαρδέλας.
Έβριζα, έβριζα από μέσα μου, έβριζα φωναχτά, την πόλη, τους άρχοντες, την επιμονή μου να αγαπάω αυτό τον τόπο που επιμένει να με πληγώνει.
Και λίγο πριν κατέβω, στον σακατεμένο από τα έργα Βαρδάρη για να συνεχίσω με τα πόδια, ένας νεαρός πίσω μου θυμήθηκε να εξιστορήσει στο άσχετο την περιπέτειά του με τα ναρκωτικά. Τελικά, πάντα υπάρχουν χειρότερα.
Στην αρχή της Εγνατίας έκανα σλάλομ και προσευχές για να περάσω αλώβητη τον δρόμο – ούτε εδώ σκέφτηκε κανείς τους πεζούς. Πήρα το 14, ήταν πάλι γεμάτο, κι όταν κατέβηκα ένα κύμα ανυπόμονων ζόμπι έπεσε καταπάνω μου για να μπει γρήγορα στο λεωφορείο.
«Ζώα», μουρμούρισα νευρική. Όταν έφτασα στον προορισμό μου, έμαθα ότι την ίδια ώρα, κάπου κοντά, ο συνδυασμός όλων των ως άνω καταστάσεων είχε αυτή τη φορά τραγική κατάληξη

post soundtrack: Stavento – Πόσο ακόμα

Πες να πάει να γαμηθεί η κάθε εκδοχή/Που θέλει να κοιμάσαι χωρίς καμία ενοχή/Να πάει να γαμηθεί αυτό είναι μια αρχή/Να γίνει η νύχτα μέρα, κουβάρι η κλωστή.

7 Responses to Η πόλη θέλει (;) τσαμπουκά [r.i.p.]

  1. Την άλλη φορά, να το πεις φωναχτά στα “ζόμπι”, μπας και βάλουνε μυαλό. Μην ντρέπεσαι, αυτά πρέπει να ντρέπονται.

  2. Pingback: Παραμύθια χωρίς νόημα » Η πόλη θέλει (;) τσαμπουκά [r.i.p.]

  3. Συμφωνώ με τον εξόριστο. Μπήξε καμμιά φωνή γιατί αλλιώς δε βγαίνει άκρη. Κάθε μέρα τραβάω τα ίδια με το 5 το 6 και το 3. Είναι ικανοί να περάσουν από πάνω σου για να μπούν μιλώντας ταυτόχρονα στο κινητό.

  4. Και στο 57αρι αν κατέβεις Ερμού το ίδιο γίνεται. Βασικά σε κάθε γραμμή όταν περιμένουν πολλοί στη στάση αυτό συμβαίνει!
    Όταν αυτή η κατάσταση συνδυάζεται με μινιατούρες πεζοδρόμια+στάσεις τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τραγικά όπως στο προχτεσινό περιστατικό..
    Σαν πόλη δεν έχουμε συγκοινωνία της προκοπής (μπορεί να έχουμε αναγγελία στάσεων αλλά έχουμε και ανεπάρκεια δρομολογίων) αλλά προφανώς σαν κοινωνία μας λείπει και η υπομονή-παιδεία-κοινή λογική απ’ ότι φαίνεται! Τι να πω! Κρίμα!

  5. Και φυσικά συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού.

  6. Για την κονσερβοποίηση και τους τραυματισμούς εν κινήσει φταίει ο ΟΑΣΘ, και όχι τόσο η νοοτροπία του επιβατικού κοινού. Όποιος έχει πάρει σε διπλό λεωφορείο την κούρμπα της Αγ. Φωτεινής θα ξέρει τι εννοώ. Πριν 1 1/2 χρόνο είχα βρεθεί σε εφιαλτική νυκτερινή διαδρομή του 14, ο οδηγός του οποίου ανοιγόκλεινε τις πόρτες τραυματίζοντας ελαφρά τον κόσμο που είχε παστωθεί, στο ύψος της Αγ. Βαρβάρας. Και φυσικά, όλοι έχουμε νιώσει την δυσφορία και τις ενοχλήσεις στο μυοσκελετικό μας σύστημα από τα απότομα σταμάτα – ξεκίνα των λεωφορείων που κινούνται στις γραμμές της Τσιμισκή κυρίως.
    Η κατάσταση τον τελευταίο καιρό έχει γίνει χειρότερη, με την απόσυρση των ληγμένων λεωφορείων, όμως το ερώτημα είναι γιατί θα πρέπει το επιβατικό κοινό να περιμένει από το κράτος να επιδοτήσει ένα ιδιωτικό οργανισμό προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των μετακινήσεων;

    Πολύ δυνατό κομμάτι, ttallou, και εξαιρετικό μπάσιμο για να ασχοληθούμε επιτέλους με τα θέματα που αφορούν τη δημόσια συγκοινωνία σ’ αυτή την πόλη, κι ειδικά τον ΟΑΣΘ.

  7. ονειρός: “..απόσυρση ληγμένων λεωφορείων..”?
    Χα εντώ είν Ελλάντα! Όχι βέβαια!
    http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=11402
    Η άδεια των λεωφορείων λήγει, καινούρια οχήματα δεν παραγγείλαμε εγκαίρως άρα τι κάνουμε? Αλλάζουμε την ημερομηνία λήξης τους, τροποποιώντας τη σύμβαση 😉
    Μα δεν είναι πολύ έξυπνοι κ εφευρετικοί οι άνθρωποι? (Τι? Μειωμένη ασφάλεια των μετακινήσεων και αυξημένη ρύπανση? Αστειότητες…)